top of page

GERMAINE SLUTTE

De naam van het bier werd gekozen als eerbetoon aan Germaine Slutte, een beroemde Jetsevrouw die in 1968 in New York stierf, en wiens buitengewone geschiedenis nog steeds het onderwerp is van veel onderzoek uitgevoerd door twee Jettenaren gepassioneerd door geschiedenis : Marcel Verdoeft en André Gebeurtenis.

post-card.png

Volg, 'post' na 'post', het fantastische verhaal van Germaine Slutte ...

89 jaar nadat Germaine SLUTTE het Vrijheidsbeeld zag bij het binnenvaren van de haven van NYC, voordat ze door de immigratieautoriteiten op Ellis Island ging, groet een SLUTTE XL-fles uit 2022 Lady Liberty!

Hier aangekomen, na een lange cruise, was voor veel mensen het begin van een nieuw leven!


De mensen die door Ellis Island gingen, voegden rijkdom en textuur toe aan het Amerikaanse verhaal. Ze vonden banen, begonnen bedrijven, voedden gezinnen op en leverden talloze bijdragen aan gemeenschappen in het hele land. En sommigen van hen werden zeer bekend.


Het verhaal van immigratie via Ellis Island begon zelfs met een vrouw! Annie Moore


Eerste immigrant verwerkt, aangekomen op 2 januari 1892


Annie Moore was de eerste immigrant die op Ellis Island werd verwerkt. Het 17-jarige meisje reisde met haar twee jongere broers op de S.S. Nevada en arriveerde op 1 januari 1892 vanuit Queenstown (Cork), Ierland. Annie is een bekende historische figuur en heeft zelfs een standbeeld in het Ellis Island National Museum of Immigration. [1]


Net als Josephine Baker, 2 jaar na Germaine, kwamen veel vrouwelijke artiesten via Ellis Island naar de nieuwe wereld.

Josephine Baker E.

Zangeres, Danseres, Actrice, Aangekomen op 7 oktober 1935

Josephine Baker was een in Amerika geboren actrice, zangeres en danseres die in de jaren twintig beroemd werd op de podia van Parijs. In 1935 keerde ze terug naar New York, maar kreeg te maken met raciale vooroordelen in een nog steeds gescheiden Verenigde Staten. Ze keerde terug naar Parijs en werd een burger van Frankrijk, waar ze een zeer interessant leven leidde. Baker assisteerde het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als een anti-nazi-spion, en ze sprak later naast Dr. Martin Luther King Jr. tijdens de « March on Washington for Civil Rights »

[2]

Eenmaal geregistreerd, is het in Lower Manhattan dat elke immigrant de eerste stappen in AMERIKA zette! Een SLUTTE XL staat hier trots aan de kust van Manhattan met "Ground Zero" en de nieuwe "Liberty Tower" op de achtergrond.

Uit ons laatste onderzoek blijkt dat andere leden van de Slutte-familie in NYC toekwamen. Het scheepsmanifest van City Of Richmond laat op lijn 903 zien dat de heer W. Slutte die uit Duitsland kwam, in 1882 de immigratiediensten van New York passeerde (50 jaar vóór Germaine en haar familie). [3]


Uit het laatste onderzoek van onze historici Marcel Verdoeft en André prijzen blijkt dat Gustave Slutte in 1937 toetrad tot brouwerij Liebmann die destijds een zeer populair bier produceerde, de Rheingold.


Om het te promoten, organiseerde de brouwerij in 1940 de jaarlijkse Miss Rheingold-wedstrijd: foto's van zes jonge vrouwen werden tentoongesteld waar Rheingold-bier werd verkocht - in Pennsylvania, New Jersey, New York, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, Vermont, New Hampshire en Maine. Deze verkooppunten boden stembiljetten aan waarmee hij zijn juffrouw kon kiezen. Deze marketing-coup wekte veel enthousiasme en is in de loop der jaren een jaarlijks terugkerend evenement geworden dat je niet mag missen.

Wat was de verrassing van onze historici om tijdens de analyse van de archieven van de inmiddels ter ziele gegane brouwerij te ontdekken dat Germaine Slutte zelf in 1946 had deelgenomen aan deze verkiezing, gewonnen dat jaar door Rita Daigle.

Al op 21-jarige leeftijd inspireerden de elegante rondingen van Germaine Slutte de ontwerpers van de jaren 40 die haar toen tot een van de beroemde "pin-up girls" maakten die we op de kalenders en advertenties van die tijd vinden.

Na 4 jaar bij de Lion Brewery, zou Gustave in 1937 zijn toegetreden tot de Liebmann's Brewery in Brooklyn, producent in het bijzonder van de Rheingold Extra Dry, vooral beroemd om zijn "Miss Rheingold"-wedstrijd. Bierliefhebbers kozen het mooiste meisje uit hun buurt om het een jaar lang te vertegenwoordigen. De wedstrijd duurde van 1940 tot 1965.

Rheingold is het bier van de New Yorkse arbeidersklasse geworden. Op zijn hoogtepunt had het een marktaandeel van 35% in New York. Rheingold profiteerde ook van de steun van de minderheidsgemeenschappen van de stad. Rheingold was sponsor van de rassenshow Nat King Cole, terwijl de meeste adverteerders aarzelden.

Maar ondanks zijn enorme populariteit begon Rheingold-bier marktaandeel te verliezen toen grote megabrouwerijen zoals Anheuser-Busch, Miller en Coors nationaal op de markt kwamen, wat leidde tot het faillissement van veel kleine regionale bieren.


De laatste fles Rheingold werd in 1978 in de omgeving van New York verkocht...

bottom of page